Wie

Mijn naam is Saskia Heemskerk en ik ben onder andere opgeleid als Systemisch counselor bij de Interactie Academie in Antwerpen. Deze post HBO opleiding heb ik gevolgd tijdens en na mijn jarenlange werkervaring in verschillende functies binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie.

Specifieke kennis en ruime ervaring heb ik opgedaan met ouders, kinderen en jongeren binnen gezinnen waarin autisme een belangrijke rol speelt.

Systemisch counselor wil zeggen dat ik systeemtheoretisch ben opgeleid. Dit betekent dat je blik als hulpverlener ‘breed’ is en niet uitgaat van vaststaande oorzaken en gevolgen. De communicatie, relatie en hechting tussen de verschillende gezinsleden zijn allemaal van invloed op het ontstaan van problemen, evenals op het oplossen daarvan. Een belangrijke zin die wat mij betreft duidelijk maakt wat hiermee bedoeld wordt is deze:

-Je kunt niet niet beïnvloeden en je kunt niet niet beïnvloed worden-

Terugkerend thema in mijn begeleiding is het vinden van een balans tussen invloed en aanvaarden, sturen en laten, inspanning en ontspanning.
Tevens kleurt het gedachtengoed van de ‘geweldloos verzet’ methode mijn visie op opvoeden, na het volgen van de basis- en specialisatieopleiding in 2019, eveneens bij de Interactie Academie.

Met wie werk ik samen:

Anna Schouten:

Zij is werkzaam als GZ-psycholoog en systeemtherapeut en als vaste ‘onderaannemer’ sinds augustus 2020 bij mijn praktijk betrokken.
Maandelijks hebben wij inhoudelijk werkoverleg waarin Anna met mij mee denkt en mij adviseert.
Naast dat Anna dit voor mij doet, werkt zij als regie-behandelaar bij Yulius, bij de deeltijdbehandeling voor autisme.
Zij heeft een lange en indrukwekkende staat van dienst en een schat aan ervaring zonder ooit te vervallen in denken te weten hoe ‘het’ zou moeten. Zij deelt met mij de systemische visie op gezin, ontwikkeling en opvoeding en vult deze aan.

Samenwerkingsverband ‘Ondersteuning voor iedereen’

Iedere 6 weken zien wij elkaar voor intervisie, waarin we van en met elkaar leren van vragen of situaties die we om beurten inbrengen en bespreken.
Ook bepaalde methoden of thema’s komen zo nu en dan inhoudelijk aan bod. Verder verwijzen we cliënten naar elkaar door of werken we met elkaar samen wanneer een situatie daarom vraagt. Naast mij nemen 3 orthopedagogen, 2 systeemtherapeuten en 1 supervisor deel aan de groep.